Een gunstiger energielabel dankzij isolatiekorrels

Piepschuim kent u vast wel. Hebt u wel eens gemerkt dat dit warm aanvoelt als u uw hand erop legt? Piepschuim is namelijk zeer goed in het vasthouden van warmte en daarom kan dit materiaal ook perfect gebruikt worden om uw huis te isoleren. Dit isoleren gebeurt in de vorm van isolatiekorrels, die tussen de 10 en 30 millimeter groot kunnen zijn. Deze korrels zijn ideaal als het aankomt op lastig te bereiken plekken en kruipruimtes. Naast korrels van piepschuim zijn er ook korrels verkrijgbaar van perliet. Dit is een vulkanisch materiaal en dus natuurlijk. Ideaal om jouw energielabel te verbeteren. Tegenwoordig komt er een energieadviseur aan huis om de hele woning op te meten de zogeheten energielabel check. Hoe beter jouw woning warmte vast houdt, des te minder energie er nodig is, en des te gunstiger het uiteindelijke energielabel. 

Polystyreen en perliet

Isolatiekorrels kunnen gemaakt worden van twee soorten materialen; polystyreen oftewel piepschuim, of perliet. De piepschuimkorrels bestaan uit koolstof, waterstof en stilstaande lucht. Vooral door dit laatste hebben ze een hoge isolatiewaarde. Ze zijn vrij van chloor, duurzaam en cfk-vrij geproduceerd en zijn niet slecht voor het grondwater als ze bijvoorbeeld in de kruipruimtes gebruikt worden. De perlietkorrels zijn een natuurproduct, net als steenwol. Perliet is een vulkanisch glas en de isolatiewaarde van deze korrels is lager dan die van de polystyreenkorrels. Om deze reden worden perlietkorrels bij ons minder vaak gebruikt in spouwmuren. Er zijn immers isolatiematerialen die een grotere isolatiewaarde hebben en daarmee van groter nut zijn voor u.

Voordelen van isolatiekorrels

Een van de grote voordelen van isolatiekorrels is, zoals hierboven al aangegeven, dat ze toepasbaar zijn in lastig bereikbare plekken. De korrels vullen met gemak raar gevormde plekken op. Daarbij zijn ze zeer licht, zodat u deze klus ook goed zelf kunt doen. Zonder moeite zijn de zakken te verplaatsen, omdat ze vrijwel niets wegen. Isolatiekorrels houden zeer goed warmte vast en zorgen er daarmee voor dat uw huis energiezuinig wordt. Ze zijn ook nog eens waterdicht, waarmee ze ideaal zijn voor de kruipruimtes. Kruipruimtes willen nog wel eens vochtig zijn en doordat de korrels zeer licht zijn, blijven ze drijven. Hierdoor blijft de isolerende laag dus altijd bestaan en gaan ze de vorming van waterdamp en de daarmee gepaard gaande houtrot tegen. De korrels van perliet zijn daarbij ook nog eens onbrandbaar en zijn duurzaam door hun natuurlijke aard. Isolatiekorrels gaan zeer lang mee.

De toepassing van isolatiekorrels in kruipruimtes

Isolatiekorrels worden graag gebruikt in vochtige kruipruimtes. Het materiaal blijft drijven op water wat zich op de bodem van de ruimte kan vormen en zorgt ervoor dat de condensatie onder de korrels blijft hangen. Hierdoor wordt de rest van de kruipruimte niet vochtig en kan zich geen schimmel meer vormen. Het is echter belangrijk dat de gehele kruipruimte bedekt wordt met korrels als u hieraan begint. De isolatiekorrels zorgen er namelijk voor dat de lucht droog en warm wordt, zodat vochtige lucht, een koude plek gaat opzoeken. Op deze plek zal het dan zelfs vochtiger worden, waardoor het belangrijk is dat u dit dus vermijdt door de gehele kruipruimte mee te nemen. Dat geldt ook voor eventuele buren, zoals bij een twee onder een kap woning. Voor isolatie van de vloer kunt u een vloerisolatie offerte aanvragen.

Krijg ik zo een beter energielabel?

Door te investeren in isolatie is je woning minder energie nodig om te verwarmen en te koelen. Volgens de nieuwe wetgeving rondom energielabels voor woningen en gebouwen (ingegaan in januari 2021) heb je dan automatisch een beter energielabel. Dit resulteert in lagere lasten, een hogere woningwaarde en mogelijk een korting op de hypotheek. 

Bekijk ook voor meer handige links ook op RTLPlaza.