fiets op slot in Amsterdam

Zet je fiets op slot in Amsterdam

Elke dag is het weer tientallen keren raak: een fiets gestolen in Amsterdam. Niet alleen in Amsterdam worden jaarlijks duizenden fietsen gestolen; in alle grote steden is het bekende problematiek. Er is weinig aan te doen op grote schaal; het aantal fietsendieven is niet zo eenvoudig omlaag te krijgen. Dat betekent echter niet dat een fietsendiefstal gewoon je lot is en je dat maar moet laten gebeuren. Een fietsendiefstal is betrekkelijk eenvoudig te voorkomen. Alhoewel, voorkomen zal helaas niet altijd mogelijk zijn, maar je kunt de kans op een fietsendiefstal wel zo klein mogelijk maken.

Zorg voor een sterk hangslot

De gouden tip daarvoor is: een goed hangslot kopen. Als je in Amsterdam rondfietst, moet je voor de grap eens kijken naar de hangsloten om de fietsen die je onderweg tegenkomt. Echt elke fiets bevat een dik hangslot. Niet zelden is het hangslot om de fiets een stuk duurder dan de fiets zelf. Dat is niet zo vreemd. Een sterk hangslot krijg je niet zo gemakkelijk open.

Helaas worden de fietsendieven steeds behendiger en kunnen vrijwel alle sloten tegenwoordig wel binnen niet al te lange tijd geopend worden. Het is echter niet nodig om je fiets dusdanig goed te beveiligen dat stelen echt onmogelijk wordt. Als een dief echt jouw fiets wil hebben, dan lukt hem dat ook vast wel. De truc is echter om ervoor te zorgen dat jouw fiets moeilijker te stelen is dan de fietsen die om jouw fiets heen staan.

De dief kiest dan veel liever voor de fiets ernaast die een stuk eenvoudiger mee te nemen is. Een dief heeft immers ook helemaal geen zin in gedoe en wil helemaal geen minuten bezig zijn met het stelen van een fiets als dat ook in luttele seconden geregeld kan worden.