Het voorkomen van vochtproblemen in huis

Teveel vocht in je huis kan grote gevolgen hebben voor je woning, je gezondheid en daardoor ook je portemonnee. Het is dus zaak dat deze vochtproblemen zo snel mogelijk worden opgelost. Je kan zelf al redelijk veel doen om er voor te zorgen dat er geen vochtproblemen meer ontstaan of juist om problemen op te lossen.

Waarom is ventileren zo belangrijk?

Woonvocht, dit is vocht dat ontstaat door het transpireren van de bewoners en door vocht dat ontstaat door te koken, douchen, badderen, de vaatwasser te gebruiken etc. Ook al doet een mens de hele dag niets, dan produceer je alsnog 1 liter transpiratievocht per dag, als je wel druk bezig bent kan dit al gauw 2 liter worden. Ook door het uitademen produceer je vocht, per persoon wel 2 tot 3 liter per dag, dit samen opgeteld kan één persoon wel 4 liter per dag produceren. Door alle eerder genoemde huishoudelijke activiteiten en ook zaken zoals huisdieren en eventuele aquariums hierbij op te tellen kan dit in een gemiddeld huishouden oplopen door 15 liter per dag. Deze 15 liter kan je al weghalen door alleen te ventileren, de ramen even open zetten om het huis door te luchten en muffe geuren te verdrijven is niet genoeg. Ventileren doe je beetje bij beetje de gehele dag, een huis moet net als een mens kunnen ademhalen.

Andere praktische tips

Je kan buiten ventileren ook best veel zelf doen om vochtproblemen te voorkomen, zonder dat het veel geld hoeft te kosten. Hieronder vind je een lijstje met praktische tips over hoe je het huis beter kan ventileren.

  • Probeer afzuigkappen zo kort mogelijk te gebruiken, buiten dat het natuurlijk de kookdampen afzuigt, zuigt het ook de warmte weg.
  • Als je wasgoed binnen droogt, zet dan altijd even een raampje open. Mits het weer het toelaat is het natuurlijk het beste om het wasgoed buiten te drogen.
  • Als je je slaapkamer ‘s ochtend wilt doorluchten, probeer dit dan niet langer dan 30 minuten te doen. 30 minuten is lang genoeg om de lucht te verversen zonder weinig energie kwijt te raken.
  • Als er een garage aan je huis vast zit, dek de openingen dan niet af. Een garage is de ideale plek voor vocht doordat het eigenlijk niet verwarmd wordt. Door het openlaten van eventuele ventilatieopeningen of de keur onder de deur zorg je ervoor dat er nog steeds vocht afgevoerd kan worden.
  • Nadat je in de douche of in bad bent geweest, is het belangrijk dat je 15 tot 30 minuten deze ruimtes zeer grondig laat luchten. Op deze manier kan de waterdamp ontsnappen en krijg je geen hoge luchtvochtigheid in deze ruimtes en de naastgelegen ruimtes. Let er wel op dat de verwarming dan uitstaat, zonde van de energie als alle warmte ook naar buiten ontsnapt.

Het kan voorkomen dat een gespecialiseerd bedrijf met enkele oplossingen moet komen, maak bijvoorbeeld gebruik van de diensten van Alpha Vochttechniek.