Houtworm in uw woning? Zo komt u ervan af!

Heeft u last van houtworm in huis? Zorg er in dat geval voor dat u de houtworm zo snel mogelijk laat bestrijden. Het bestrijden van de houtworm is noodzakelijk om een ernstige schade aan houten constructies te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan houtworm in uw houten plafond of vloer. Door de gangen die door houtworm geknaagd worden, kan de stabiliteit van dergelijke constructies ernstig verzwakt worden. Overigens is de houtworm niet een losse ongediertesoort. Het is namelijk een verzamelterm voor het geheel aan larven van verschillende torren en kevers. Houtworm bestrijden lijkt vaak aanzienlijk makkelijker, dan het in de praktijk is. Hoe weet u bijvoorbeeld of de houtworm volledig verdwenen is? In dit artikel geven we u enkele handige tips!

Het herkennen van houtworm in huis

Voordat aan het bestrijden van houtworm begonnen kan worden, is het belangrijk om de houtworm te herkennen. U herkent de houtworm onder meer aan de kleine gaatjes in uw houten constructies. Deze gaatjes zitten vaak erg dicht in de buurt van elkaar. Mocht u dergelijke gaatjes hebben opgemerkt, dan kunt u een vel wit papier onder het hout leggen. Laat het papier een week ongemoeid en kijk vervolgens of er kleine houtsnippertjes op te zien zijn. Dit toont aan dat er houtworm in het hout actief is.

Tip: probeer ook eens te kijken of u een zacht getik in de buurt van het hout hoort. Dit zachte getik kan het geluid zijn van de houtworm die zich een baan door uw houten constructie knaagt.

Houtworm bestrijden vaak erg lastig

Wanneer u in een bouw- of supermarkt zoekt naar bestrijdingsmiddelen tegen houtworm, zult u verschillende chemische producten vinden. Deze middelen kunnen erg gevaarlijk zijn, als uw kinderen of huisdieren hiermee in aanraking komen. Daarbij zijn de bestrijdingsmiddelen lang niet altijd even effectief. Verstandiger is het om de hulp van een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen. Zij hebben de ervaring en benodigde hulpmiddelen om de houtworm te bestrijden. Zo hoeft u zelf niet aan de slag met chemische gifstoffen. Mocht u nieuw hout in huis halen, dan kan het verstandig zijn om het hout van een laagje beits te voorzien. Houtworm kan namelijk niet goed tegen beits, waardoor ze uw hout ongemoeid zullen laten.