Het overkomt ons allemaal een keer. Je zet een apparaat aan en terwijl je verwacht dat deze het gaat doen, stoppen alle apparaten in je omgeving ermee en wordt het even helemaal stil. Kortsluiting. Hoe los je dit snel op en hoe ga je te werk? We leggen het je hieronder uit.
Wat te doen bij kortsluiting
Als je kortsluiting hebt, doe dan alle apparatuur uit die je ervoor nog aan had staan. Dat lijkt vreemd maar als je straks weer stroom hebt, gaan al die apparaten in één keer opnieuw aan. Deze grote vraag (piekbelasting) van elektra kan ervoor zorgen dat de groep opnieuw uitgeschakeld wordt.
Ga daarna naar je meterkast en kijk welke groep uitgeschakeld is. Is er niets te zien? Vraag bij de buren of zij wel stroom hebben. Het kan een regionaal probleem zijn.
Is er een schakelaar uitgeschakeld, zet deze dan terug en zet alle apparatuur opnieuw aan. De boosdoener komt waarschijnlijk nu snel aan het licht omdat dan de groep opnieuw uitgeschakeld zal worden. Koppel het apparaat los en laat het nakijken of repareren.
Kortsluiting kan ook ontstaan door overbelasting; teveel (zware) apparaten op één groep. Na het inschakelen van de groep doet alle apparatuur het weer en het lijkt het probleem verholpen. Toch is het verstandig om samen met een elektricien de groepenkast en verschillende aansluitingen te bekijken. Is de verdeling van de apparatuur over de groepen goed geregeld? Moet er een aparte groep voor de badkamer of keuken worden geïnstalleerd?
Heb je regelmatig kortsluiting? Vraag een elektricien om samen met jou alles langs te lopen. Sommige aansluitingen kunnen sterk verouderd of versleten zijn waardoor er terugkerend kortsluiting ontstaat. Hij kan het vakkundig verhelpen.
Tip: hang een zaklantaarn in de meterkast zodat je ook bij kortsluiting ‘s avonds goed zicht hebt op de groepenkast!