Leer onderhoud tips

Tips voor het onderhoud van een leren bank

Leer is een zeer bijzonder natuurproduct, het is duurzaam, heeft stijl en is gemakkelijk in onderhoud. Om het langer mooi te houden en er langdurig van te genieten, hebben wij hier wat tips voor het onderhoud van een leren bank!

ZON VERKLEURT UW LEREN BANK EN DROOGT HET UIT

Directe straling van zonlicht – UV straling – veroorzaakt verkleuring en uitdroging van uw leren bank en moet dus voorkomen worden. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid! Leer is gevoelig voor droge lucht. Felle zon, maar ook een hoog opgestookte verwarming in de winter is slecht voor uw leren bank. Het droogt simpelweg uit. Goede en regelmatige ventilatie en een (gevuld!) cv-waterbakje zorgen meestal voor een voldoende luchtvochtigheid van rond de 60 tot 65%.

PLAATS UW LEREN BANK NIET VLAKBIJ VERWARMINGSBRONNEN

Zeker de mooiere leersoorten zoals Old Saddle zijn zeer gevoelig voor al te grote verhitting. Plaats de bank dan ook nooit direct bij een verwarmingsbron, zoals een radiator. Bij Old Saddle leer is een afstand van 30 cm zeker gewenst. Ook leer met een beschermlaag is licht- en warmtegevoelig. De diverse beschermingslagen op leder beschermen vooral tegen vet, vuil en direct vocht. Toch blijft ook deze leren bank licht- en warmtegevoelig. Om dit leer extra te beschermen kunt u het beste een leer onderhoud product gebruiken, zodat het er mooi en fris uit blijft zien en het levensduur van uw leren bank verlengt.

PAS OP MET SCHERPE VOORWERPEN

Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen. Let daarbij ook op minder vanzelfsprekende dingen, zoals gespen, ritssluitingen en jeanskleding. Ook spelende kinderen en huisdieren kunnen gemakkelijk krassen veroorzaken op het leren bank.

KRAKEN

Kraken van leder kunt u tegengaan door uw bank op raakvlakken met wat talkpoeder in te wrijven.

VLEKKEN ALTIJD DEPPEN, NOOIT WRIJVEN!

Probeer een vlek nooit te verwijderen door te wrijven. Daardoor wrijft u de substantie juist dieper het leer in. Dep de vlek met een tissue of schone katoenen doek en neem daarna uw bank af met een zeem. Vlekken van buiten naar binnen verwijderen. Gemorste substanties op uw leren bank kunt u het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen te werken.

GEBRUIK EEN APARTE ZEEM

Hou voor het afnemen van leren bank een zeem apart, zodat deze vrij is van zeepresten of resten van andere reinigingsmiddelen. Licht bevochtigen met gedestilleerd water. Maak de zeem slechts heel licht vochtig, want het gaat er enkel en alleen om het stof op te nemen.

LEER NAT MAKEN IS JUIST SLECHT

Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water, omdat dit schoner is dan leidingwater. Gebruik nooit agressieve stoffen. Bewerk uw leren bank nooit met agressieve stoffen als terpentine, thinner of andere chemische middelen.