Tips voor het veilig werken op hoogte

Op een veilige manier op hoogte werken heeft helaas nog niet iedereen in Nederland onder de knie. Veiligheid bij werken op hoogte hoort op nummer 1 te staan. Om veilig op hoogte te kunnen werken geven we in dit artikel een aantal tips.

Veilig gebruik van een rolsteiger

Een van de hulpmiddelen waarop gewerkt wordt tijdens het werken op hoogte is een rolsteiger. Bij het kopen van een rolsteiger is het ook zeer belangrijk dat ook direct gekeken wordt naar de opbouwmethode van de rolsteiger. Deze speelt namelijk een zeer belangrijke rol in het gebruik ervan. De opbouwmethode is tevens aangescherpt zodat er op veilige manier met een rolsteiger kan worden gewerkt. Door het volgen van deze opbouwmethode zal er in ieder geval ten alle tijden een valbeveiliging aanwezig zijn. Daarnaast moet een rolsteiger ook altijd met minimaal 2 mensen worden opgebouwd.

Creƫer een veilige werkplek

In de bouw is het soms verleidelijk om gereedschap te laten slingeren. Vooral wanneer er hoogte gewerkt wordt is het belangrijk dat hier op een goede manier met omgegaan wordt. Denk hierbij aan het altijd opruimen van de werkplek. Dit maakt niet zozeer uit of dit nu een steiger is of een ander locatie op hoogte. Zorg daarnaast ook dat er beschermende kleding zoals een helm wordt gedragen. Vooral wanneer er per ongeluk gereedschap of andere materialen naar beneden vallen. Hierdoor heb je in ieder geval geen wonden of andere problemen.

Wat te doen bij een ongeval?

Het kan natuurlijk altijd nog gebeuren dat er wel een ongeval is voorgevallen. Wat gebeurt er dan? De werknemers moeten op dat moment zo getrained zijn dat ze exact weten wat er moet gebeuren bij een dergelijke situatie. Als werkgever is het dus ook belangrijk je werknemers een verplichte cursus hiervoor te laten volgen. Denk hierbij aan een reddingsplan dat goed uitgevoerd moet worden zodra die iemand aangelijnd van een dak valt en hoe moet je zelf reageren wanneer het jou overkomt?

Meer informatie over veilig werken in de bouw?

Wil je meer te weten komen over hoe je veilig in de bouw kunt werken? Verdiep je dan een bouwblog over veiligheid.