Tweede verlenging verlaagd BTW tarief

Al vanaf februari 2013 werd er in de Tweede Kamer besloten dat het BTW tarief voor werkzaamheden aan de woning vanaf 1 maart 2013 zouden worden verlaagd van 21% naar 6%. Hierbij werd vastgesteld dat de periode 1 jaar zou duren, waarbij mensen die een verbouwing wilden realiseren werden aangemoedigd om het snel te doen, zodat ze gebruik konden maken van het verlaagde BTW tarief. Inmiddels is het verlaagde BTW tarief voor de tweede keer verlengd, waardoor mensen nu gebruik kunnen maken van het verlaagde BTW tarief van 6% tot 1 juli 2015.

Voor welke werkzaamheden geldt het verlaagde btw tarief?

Ondanks dat het verlaagde BTW tarief al enkele tijd geleden is ingegaan, is er voor veel mensen nog aardig wat onduidelijkheid over het verlaagde BTW tarief van 6%. Het verlaagde BTW tarief geldt namelijk alleen voor werkzaamheden aan een woning die ouder is dan twee jaar. Voor het vaststellen van de leeftijd van een woning kijkt men naar de datum waarop de woning voor het eerst echt bewoond wordt. Tevens moet het huis voor permanente bewoning door particulieren bestemd zijn. Het verlaagde BTW tarief geldt voor verschillende werkzaamheden aan de woning, maar voor welke werkzaamheden geldt het verlaagde BTW tarief nou precies?

Het verlaagde BTW tarief van 6% geldt voor de volgende werkzaamheden:

  • Schilderen
  • Behangen
  • Schoonmaken
  • Stukadoren
  • Isoleren
  • Renovatie- en herstelwerkzaamheden

Ook de kosten die komen kijken bij het renoveren van een woning zoals het ontwerpen en maken van bouwtekeningen door architecten vallen onder het verlaagde tarief.

Gebruik maken van het verlaagde BTW tarief

Heb je al enige tijd een verbouwing of renovatie in de planning zitten, dan kun je deze verbouwing het beste inplannen voor 1 juli 2015. Het verlaagde tarief van 6% kan de kosten voor een verbouwing aanzienlijk verlagen. De verlaging was als steuntje in de rug bedoeld voor de kwakkelende bouwsector. Zowel lokale bouwbedrijven als Cloin TotaalBouw Dongen, maar ook grote bouwbedrijven zoals Heijmans maken gebruik van het verlaagde btw tarief. Ondanks dat het verlaagde BTW tarief al twee keer verlengd is, is het wel aan te raden om een geplande verbouwing voor het eind van juni te realiseren omdat er waarschijnlijk geen derde verlenging meer in zit.