Zo houd jij je natuurstenen vloer als nieuw!

Natuursteen is vanwege zijn duurzaamheid en slijtvastheid een populaire steensoort voor vloer en tegelwerken. Om zo lang mogelijk van je natuurstenen vloer te kunnen genieten is het wel belangrijk om deze zo nu en dan te onderhouden en schoon te maken met de juiste schoonmaakmiddelen. Het is dan ook verstandig om je goed te laten informeren over de juiste schoonmaakmiddelen voor het type natuursteen dat je hebt gekozen. Sommige schoonmaakmiddelen bevatten namelijk stoffen die bijvoorbeeld voor extra glans zorgen, terwijl dat bij een matte vloer natuurlijk niet de bedoeling is. Om bovenstaande redenen geven we in dit artikel een paar tips voor het schoonmaken van een natuurstenen vloer. Natuursteen schoonmaken vereist dan ook de nodige zorg en aandacht.

Goed van start na de oplevering!

Vanaf het moment dat je gloednieuwe vloer wordt opgeleverd is het van belang dat je gelijk al begint met een goede verzorging. Door het voegen van de tegels vormt er een cementsluier die je met een zuurvrije cementsluierverwijderaar makkelijk verwijdert. Vergeet hierbij niet dat het uitharden van voegmateriaal over het algemeen erg lang kan duren. Om die reden is het belangrijk dat je je vloer de kans geeft om goed uit te harden alvorens je deze gaat schoonmaken.

Niet te veel water in combinatie met de juiste producten!

Natuursteen schoonmaken vereist natuurlijk de juiste producten en de nodige kennis. Het is bijvoorbeeld zo dat natuursteen slecht tegen water kan. Bij het dweilen van de vloer dien je er dan ook rekening mee te houden dat te veel water het natuursteen kan beschadigen. Afhankelijk van het type natuursteen en de gewenste finish, kun je overwegen om een schoonmaakmiddel te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een middel dat je vloer bij regelmatig gebruik een natuurlijke glans geeft of aan een middel dat ervoor zorgt dat de kleur van je vloer mooi naar voren komt.

Voorkom krasjes en vlekken!

Om zo lang mogelijk van je natuursteen te genieten is het belangrijk om beschadiging te voorkomen. Een boosdoener die op de lange termijn schade aan kan richten is zand. De korrels onder schoenen en sokken hebben dezelfde werking op een natuurstenen vloer als schuurpapier op hout. Zand veroorzaakt namelijk kleine krasjes wat ervoor zorgt dat de glans van je tegels verdwijnt. Ook dien je voorzichtig te zijn met zure producten zoals citroensap en wijn. Zure producten kunnen namelijk lelijke vlekken in je tegels veroorzaken!