De wereld van marmer

bijzettafel-marmerMarmer, wie kent dit niet. Het is een natuurproduct dat in het verleden voornamelijk werd gebruikt in de keuken als aanrechtblad of voor een vloer. Maar de laatste jaren kom je steeds meer producten van marmer tegen. Het is een echt trendproduct geworden. Tegenwoordig zijn er marmeren snijplanken, kandelaars en ook bijzettafels. Overigens kan je ook je hele badkamer voorzien van marmer. Daarnaast zie je marmer terug in de beeldhouwkunst, maar dat is weer aan vak apart.

Ontstaan van marmer

Maar hoe zit dat nou precies, hoe is marmer ontstaan? Marmer is een mooie steensoort die op verschillende locaties in de wereld te vinden is. Het type marmer is gelijk aan de locatie waar het marmer vandaan komt. Marmer is te vinden in bijvoorbeeld Griekenland en Italië. In Italië zijn de marmergroeven van Carrara heel bekend. Deze plaats ligt in het noorden van Toscane. Tip! Breng een bezoek aan deze marmergroeven, zodat je met eigen ogen kan zien waar marmer vandaan komt.

snijplank-groen-marmer-rechthoekMaar je hebt natuurlijk niet gelijk marmer als het uit de marmergroeve komt. Ze hakken een enorm blok kalksteen uit en dit wordt door hoge druk en extreme warmte eigenlijk om getoverd naar marmer. Het kalksteen bestaat uit calciumcarbonaat. En dan denk je misschien wel, wat is dat dan in hemelsnaam?! Calciumcarbonaat is het voornaamste bestanddeel van de schaal van je gekookte eitje, maar ook van het huisje van de slak die in je tuin loopt. Zo heb je er hopelijk een iets beter beeld bij.
Door het samendrukken van het kalksteen ontstaat er een soort kristal. En de extreme warmte vernietigd ook nog eens de aanwezige fossielen. Na dit hele proces ontstaat er een bepaalde structuur en deze is voor iedereen herkenbaar als marmer.

Marmeren serveer –en snijplank

Zo het marmer is daar, dus kunnen alle ontwerpers aan de slag. Het resultaat is een mooie bijzettafel, een kandelaar of een verfijnde snijplank. Laatst zag ik zelfs een opberg pot van marmer. Maar neem nou een marmeren snijplank. Die is er ook in verschillende soorten en maten. Vaak zijn de snijplanken van wit marmer, maar groen marmer is ook erg mooi.

snijplank-wit-marmer-rondAls je dan de keuze maakt om een marmeren snijplank aan te schaffen wil je deze ook goed kunnen onderhouden. Marmer is namelijk niet het goedkoopste product, mede door de unieke uitstraling.
De marmeren snijplank kan je afnemen met een schone vochtige doek en even nadrogen. Gebruik geen schoonmaakazijn, hier zitten namelijk zuren in die het kalk kunnen afbreken. Wees ook voorzichtig met kleurstoffen, zoals bij die lekkere rode bietjes.

De plank kan je dus als snijplank of als serveerplateau gebruiken. Ga je voor het echt snijwerk wees je dan bewust van het feit dat er wel krasjes in het marmer komen. Dit is trouwens ook het geval bij je houten of aluminium snijplank. Maak je gebruik van een zeer luxe messen set check dan even je handleiding voordat je gaat snijden.
Kortom, marmer is een echte must-have voor je interieur.

Toch nog even dit, lees je dit en denk je: ‘leuk, maar voor mij niet te betalen’. Je kan zelf ergens een marmer-look op schilderen, wel een hele klus, maar er is tegenwoordig ook veel namaak marmer te koop. De kwaliteit is natuurlijk wel heel anders. Maar zo is er voor ieder budget marmer te koop. Je huiskamer een leuke metamorfose geven? Neem voor leuke woonaccessoires een kijkje op de site www.interiordelights.nl.