Het buitenbad als een spaarpot: kijk kritisch naar het energieverbruik

Veel mensen staan er niet bij stil, maar het buitenbad is goed geschikt als een spaarpot. Dankzij goede isolatie, waardoor het energieverbruik tot een minimum beperkt blijft. En er geen geld verloren gaat om het bad op temperatuur te houden, terwijl slimme isolatie de warmte vast had kunnen houden.

Een eenvoudige berekening laat zien dat een verschil van €1 per dag leidt tot een besparing van meerdere duizenden euro’s tijdens de garantieperiode van een bad. En dat de besparing nog veel hoger oploopt tijdens de volledige gebruiksduur van een buitenbad. Een goede investering in een dergelijk bad concentreert zich dus op het energieverbruik, bij voorkeur met een zwart-op-wit garantie die onverwacht hoge kosten uitsluit.

Het effect van €1 per dag

Het menselijk brein heeft moeite met het inschatten van langere perioden en het effect daarvan op ogenschijnlijk kleine besparingen. Een verschil van €1 per dag aan energieverbruik klinkt bijvoorbeeld niet bepaald indrukwekkend. Want, stel dat u moet kiezen, tot welke besparing leidt dat in een periode van 10 jaar? Maak binnen 2 seconden een keuze, uit de volgende alternatieven:

  • €875 in 10 jaar
  • €1.482 in 10 jaar
  • €3.650 in 10 jaar

De juiste berekening maken we verderop, om het antwoord nog niet meteen weg te geven. De kans is echter groot dat u de mogelijke besparing onderschat, waardoor nog altijd veel mensen te veel energiekosten betalen, voor een bad dat altijd op temperatuur is.

Een besparing van €1 per dag op de energiekosten leidt na een paar jaar al tot enorme besparingen, waardoor een investering zichzelf eenvoudig terugverdient. En waardoor het de moeite waard is om kritisch te kijken naar het energieverbruik van buitenbaden.

En het antwoord op de vraag? Een besparing van €1 per dag leidt tot €365 aan bespaarde kosten per jaar. En na 10 jaar betekent dit een besparing van €3.650, waardoor de besparing na de volledige levensduur van bijvoorbeeld 20 of 25 jaar zelfs kan oplopen tot €7.300 of €9.125. Alleen het lagere energieverbruik maakt het in theorie zelfs mogelijk om na de volledige gebruiksduur een vergelijkbaar bad te kopen, van de bespaarde kosten.

Garantie op het energieverbruik

Goede buitenbaden bieden een zwart-op-wit garantie op het energieverbruik, mét een terugbetaalverplichting. Alleen op die manier lukt het om daadwerkelijk te besparen op de energiekosten. Besproken en getest door bijvoorbeeld televisieprogramma’s, zoals RTL Vakantie Magazine op RTL4. Voor een goede keuze voor het laagste energieverbruik, waarbij een eventueel afwijkend hoger verbruik ook daadwerkelijk wordt terugbetaald.