Houtkachels voor knusse sfeer in huis

Een knapperend haardvuur in de woonkamer maakt de sfeer in huis aangenaam en knus. Houtkachels zijn dan ook ideale warmtebronnen en sfeermakers in een woning. Ook de geur van hout in huis zorgt voor een extra toevoeging. Tijdens de wintermaanden is een houtkachel een fijne aanwinst, maar ook in de andere seizoenen is een kachel handig en een mooie accessoire in de huiskamer. Daarnaast zijn houtkachels milieuvriendelijk, wanneer je verantwoord stookt.

Voordelen van houtkachels

In vergelijking met een centrale verwarming of een open haard heeft een houtkachel veel rendement. Het verbruik van hout is bij een houtkachel ook veel lager. Daarnaast is hout relatief goedkoop en kun je gemakkelijk kant-en-klare blokken kopen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf hout te hakken en op te slaan. Het grootste voordeel van een houtkachel is de warmte die deze kachel uitstraalt. Ook het knisperende haardvuur is een aangenaam geluid dat de woonkamer vult. Een houtkachel is ook te gebruiken om water op te koken of om bijvoorbeeld soep mee op te warmen.

Diverse soorten kachels

De kachels zijn in diverse soorten verkrijgbaar, zo zijn er meer ovale en rechthoekige modellen op de markt, maar ook ouderwetse houtkachels die stijlvol en karakteristiek zijn. Ook zijn er soorten kachels verkrijgbaar die op te hangen zijn. De collecties houtkachels zijn onder de verdelen in inbouwkachels, inzetkachels en vrijstaande houtkachels. Bij de inbouwmodellen heb je de keuze uit draaideuren en liftdeuren. Met een liftdeur kun je de kachel open en dicht doen door een ruit met liftsysteem. Het draaideurmodel heeft een draaideur zoals in de meeste kachels. Wanneer kies je voor een inzetkachel? Als er al een open haard is, kan daar vaak een inzet houthaard ingezet worden. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook tuinhaarden die je met hout stookt en spekstenen houtkachels.

Onderhoud aan de houtkachels

Wanneer je een houtkachel in je woonkamer hebt staan, is het van belang om ieder jaar de schoorsteen te laten vegen. Ventilatie is erg belangrijk wanneer je een kachel in huis hebt. Als je kleine kinderen in huis hebt, is het verstandig om een rekje rondom de kachel te zetten. Het hout voor de kachel kun je zelf drogen. Dat duurt ongeveer drie jaar. De installatie van kachels gebeurt bijna altijd met dubbelwandige RVS-pijpen. Dit is van belang omdat de afvoergassen anders blijven zitten in de pijp. Wil je een houtkachel kopen? Dan heb je een mooie aanwinst in je huis die je huiskamer lekker warm maakt, een fijne geur van hout in huis en ook nog eens een knusse sfeer in je woning.