Ontbijten

Gezond ontbijten: hoe doe ik dat?

Het ontbijt staat bekend als de belangrijkste maaltijd van de dag. Een gezond ontbijtje maakt het ook makkelijker om de rest van de dag ook goed te blijven eten. Volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout, er zijn veel keuzes op het gebied van ontbijt. Ben je benieuwd of jouw ontbijt routine een goed begin van de dag is? Of ben je op zoek naar ontbijt inspiratie? Lees dan snel verder. 

Niet teveel, niet te weinig

Het is belangrijk dat een ontbijt genoeg energie levert, je moet er namelijk wel de hele ochtend op kunnen teren. Echter mag het ook niet te veel calorieën inhouden, wat al snel voorkomt bij een groot ontbijt. De aanbevolen hoeveelheid is om 300-400 kcal te eten in de ochtend. Wanneer je veel fysiek werk doet of veel honger hebt dan kun je prima iets meer eten. Als je ’s ochtends niet meer dan een klein bakje yoghurt op kunt, kun je er ook voor kiezen om de calorieën later op de ochtend aan te vullen.

Vezels en eiwitten

Één ding, vermijd vooral snelle suikers. Deze leiden tot een piek in de suikerspiegel, en dus veel honger. Voorbeelden hiervan zijn wit brood, zoete broodsoorten als croissants, ontbijtrepen of kant-en-klare drinkyoghurt. Hier worden vaak veel suikers aan toegevoegd. Wat wel goed is, zijn vezels en eiwitten. Vezels zorgen ervoor je minder snel honger krijgt en dat er voldoende energie vrijkomt. Denk hierbij aan volkoren granen en noten als amandelen, walnoten of paranoten. Ook eiwitten zijn belangrijk, eiwitten bestaan namelijk uit aminozuren, dit zijn bouwstoffen voor je spieren. Dit zijn bijvoorbeeld zuivel, eieren, vlees en vis.

Nog een paar tips

Probeer eens om groente of fruit toe te voegen aan je ontbijt. Veel mensen komen niet aan de hoeveelheid groente of fruit, zo eten ze vaak alleen groenten bij het avondeten. Je zou dit ook kunnen gebruiken in een omelet of als broodbeleg. Ook vergeten mensen vaak om voldoende water te drinken. In de nacht verliest je lichaam veel vocht, dus het is goed om dit in de ochtend meteen aan te vullen. Drink dus een groot glas water of een kop thee. Probeer daarnaast om rustig te ontbijten, zo kan je lichaam het ontbijt beter verteren en haal je meer voedingsstoffen uit wat je eet. En dan tot slot: varieer! Door variatie in je ontbijt krijg je verschillende voedingsstoffen binnen en heb je geen last van tekorten.