Dakbedekking: ga je voor dakpannen of toch voor damwandplaten?

Elke woning heeft het, maar toch weten de meeste huiseigenaren weinig af van dakbedekking en het belang van de juiste vorm. Afhankelijk van het type dak en de gewenste dakbedekking kunnen de kosten flink oplopen. Echter kun je dit zo duur maken als je zelf wenst. Zo zijn er goedkopere dakbedekkingsvormen zoals dakpanplaten en damwandplaten, maar ook duurdere opties zoals bijvoorbeeld de traditionele dakpannen. Iedere dakbedekkingsvorm heeft zo zijn voor- en nadelen. Daarnaast is de keuze van dakbedekking sterk afhankelijk van het type dak dat je hebt. Zo zijn er voor schuine daken andere opties dan voor bijvoorbeeld een plat dak. In dit artikel geven we je een paar dakbedekkingsopties voor een schuin dak.

Verschillende dakbedekkingsvormen

Voor een schuin dak zijn reguliere dakpannen zeer geschikt. Deze zijn in de meeste gevallen gemaakt van keramiek of beton. Veel mensen geven echter wel de voorkeur aan dit type dakbedekking, vanwege de lange levensduur en chique uitstraling. Echter kunnen kosten voor zowel keramische als betonnen dakpannen flink oplopen, aangezien een dak over het algemeen een groot oppervlak heeft. Gelukkig zijn er verschillende goedkopere alternatieven die je kunt overwegen, zoals bijvoorbeeld dakpanplaten of damwandplaten.

De voordelen van dakpanplaten!

Dakpanplaten ogen als reguliere dakpannen, maar zijn dat niet. Dakpanplaten zijn namelijk geprefabriceerde platen die je eenvoudig bevestigt op je dak. Dit type is een goedkopere oplossing voor huiseigenaren die een voorkeur hebben voor reguliere dakpannen, maar willen besparen op kosten. Daarnaast is het grote voordeel van dakpanplaten dat deze het dak goed beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast zorgen dakpanplaten voor een betere isolatie, wat maakt dat stookkosten op de lange termijn ook omlaag zullen gaan.  

Damwandplaten: eenvoudig en onderhoudsarm!

Naast dakpanplaten, kan men ook kiezen voor tal van andere opties. Zo ook voor damwandplaten. Damwandplaten zijn een relatief goedkope oplossing voor kwalitatieve dakbedekking. Dit type wordt voornamelijk gebruikt voor schuren en loodsen en is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Echter is er tegenwoordig een trend te zien waarin woonhuizen ook met damwandplaten bedekt worden. Dit geeft een woonhuis namelijk een unieke industriële uitstraling. Daarnaast is damwandbeplating zeer eenvoudig te plaatsen en is het materiaal zeer onderhoudsarm.