Geld lenen om je huis te verbouwen

Soms is een verbouwing aan je woning pure noodzaak, een ander start met verbouwen omdat het woonplezier er groter van wordt. Welke reden jij ook hebt om je huis uit te breiden of aan te passen, het kost in alle gevallen vaak een hoop geld. Wellicht ben je al jaren naar zo’n verbouwing toe aan het leven en heb je voldoende spaargeld om je wensen te realiseren. Maar als een verbouwing plotseling noodzakelijk wordt, omdat er een kindje bij komt, de woning rolstoelvriendelijk gemaakt moet worden of omdat de badkamer lek blijkt te zijn bijvoorbeeld, dan is het de gewoonste zaak van de wereld om het nodige geld te lenen.

Verduurzamen?

Bijna één derde van de huishoudens in Nederland maken wel eens gebruik van een geldlening om wensen in de woning te realiseren. Vooral voor verduurzamingsoplossingen wordt momenteel veel geld geleend. Dat is natuurlijk niet gek want wanneer je jouw woning isoleert, zonnepanelen plaatst of een vloerverwarming of warmtepomp laat plaatsen, bespaar je direct veel geld op je energierekening. Deze besparing is te gebruiken om je lening spoedig af te betalen en vervolgens te kunnen genieten van de blijvende besparing.

Geld lenen via de bank of een kredietverstrekker

Je kunt via de bank waar je ook de hypotheek hebt afgesloten geld lenen voor het verbouwen van je woning. Echter is dit vaak een langdurig proces voordat je het nodige geld daadwerkelijk op je rekening hebt staan. Via een kredietverstrekker gaat dit eenvoudiger en geniet je meestal ook nog van een lagere rente. De condities zijn verder hetzelfde en van beide leningen is over het algemeen de rente aftrekbaar van de belasting, wanneer het geld gebruikt wordt voor een verbouwing aan de woning.

Een groene lening of een persoonlijke lening

Als je geld gaat lenen, kan je kiezen uit twee leenvormen: doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Wanneer je voor jouw verbouwing een doorlopend krediet kiest is deze niet aftrekbaar van de belasting. Een persoonlijke lening wel net als een groene lening die speciaal in het leven geroepen is voor het verduurzamen van een woning.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is handigste voor een verbouwing als je al precies weet hoeveel geld je moet gaan lenen om je doel te realiseren. De looptijd, de rente en het maandbedrag dat je dient te betalen om de lening te vereffenen staan vast en zijn voor het afsluiten te bespreken met de kredietverstrekker. Als je een persoonlijke lening afsluit, moet je wel minimaal €2.500 lenen. Het maximumbedrag is €75.000. Bij een persoonlijke lening krijg je eenmalig het afgesproken bedrag in één keer op je rekening gestort. De leeftijd waarop het geleende bedrag afbetaald moet zijn, ligt meestal tussen de 65 en 75 jaar. De looptijd van een persoonlijke lening ligt vaak tussen de twee en tien jaar. Ga naar het persoonlijke leningen overzicht, vergelijk en kies de lening die het beste past bij jouw leendoel!