Kopen, verbouwen of verkopen in deze lastige tijd?

Het is voor de huizenmarkt al enige jaren een moeilijke tijd. Op huizenbezitters heeft dit ook veel impact. Wat ga je nu doen als je een huis hebt en je kunt de hypotheek niet meer aflossen? En wat zou je doen als je meerdere huizen bezit als belegging in vastgoed en de kosten zijn al jaren lang hoger dan het rendement? Allemaal lastige situaties  die een hoop vragen met zich meebrengen. In dit bericht zullen we aantal scenario’s behandelen en hierin een advies afgeven.

Situatie 1: u heeft niet genoeg geld om maandelijks uw hypotheek te betalen en nu?

Natuurlijk is het afhankelijk van de hoeveelheid geld die u maandelijks tekort komt, maar over het algemeen adviseren wij om dit zolang mogelijk vol te blijven houden. Uw huis verkopen adviseren wij enkel als de tekortkoming echt bijzonder groot is, u kunt dan kiezen voor een goedkoper huis. De huizenmarkt komt momenteel weer van de grond en zal de komende periodes wat toenemen. Op deze manier kun je uw huis behouden en zul je uw huis niet hoeven te verkopen met verlies.

Situatie 2: u heeft een bedrag over dat u de komende jaren niet nodig heeft en twijfelt wat u ermee zult doen?

Ook in deze situatie is het natuurlijk afhankelijk van uw beschikbare bedrag. Wij gaan in deze situatie uit van een bedrag van 25.000 euro, een bedrag waarvan u een leuke uitbouw of verbouwing kunt laten doen. Waarom zou u dit juist nu moeten doen? Hieronder een aantal redenen:

  • De tarieven voor bouwprojecten zijn gekelderd door lage vraag.
  • Uw huis zal in waarde toenemen tegen een relatief lage investering dan wanneer je het in een dure periode laat doen.
  • Zodra de huizenmarkt weer aantrekt zal uw huis extra waarde met zich meebrengen.

Situatie 3: u heeft meerdere huizen en/of ander vastgoed in beheer en het rendement is al jaren lager dan de kosten?

Afhankelijk van het aantal huizen in beheer en de kosten kun je natuurlijk afwegen om een aantal projecten (met verlies) af te stoten. Dit kun je natuurlijk afwegen tegen elkaar en in je achterhoofd de gedachte houden dat de huizenmarkt aantrekt.