Lekker klussen of pure frustratie?

Wanneer je een eigen huis hebt dan zal je het volgende wel herkennen, en al helemaal wanneer je samenwoont met een partner, klussen en verbouwen in je vrije weekenden. Je hebt een koophuis en dus vind je het ‘t waard om te investeren in je huis. Je wilt tenslotte in een aangenaam huis wonen en misschien wordt het huis nog wel meer waard ook. Bovendien zou investeren in een huurwoning alleen maar weggegooid geld zijn. Daarbij komt nog dat je partner weer eens een ander interieur, indeling of wat dan ook wilt. Daardoor moet er weer van alles geklust en verbouwd worden en als hardwerkende volwassene moet dit uiteraard in het vrije weekend worden gedaan.

Het klussen begint wel pas op vrijdag, want je hebt nog wel recht op je rust op vrijdagmiddag en avond na een drukke week hard werken. Je staat zaterdag vroeg op want klussen in huis kost meestal een hoop tijd. Daar heb je jouw volledige weekend dagen voor nodig en dus staat de wekker op zeven uur ingesteld, gewoon alsof het een normale werkdag is. Je giet eerst maar eens twee bakken koffie naar binnen, want anders ben je echt niet vooruit te branden.

Gewapend met een hamer en een beitel ga je aan de slag. Tenminste, afhankelijk van de klus dat er verricht moet worden. Als het behang van de muur moet, dan heb je niet heel veel aan een hamer. Wellicht moeten er plintjes gelegd worden? een deurklink vervangen? een lamp verwisselen? de wasmachine repareren? een lekkage verhelpen? of één van de andere duizend klusjes die altijd maar blijven liggen omdat ze geen noodzaak hebben en gewoon vreselijk zijn om te doen.

Maar hoe kan je dat klussen en verbouwen nou niet zo’n deprimerende taak laten zijn? Er zijn genoeg klussers en mensen die werken in de bouw die hun werk geweldig vinden. Dus waarom kan jij niet één weekendje even ‘lekker klussen’? Klussen en verbouwen leuk vinden kan! Je moet het alleen wel zelf leuk maken.

Plan wanneer je gaat klussen. Als jij je mentaal kan voorbereiden op wanneer je gaat klussen, dan scheelt dat al een hoop. Begin niet op vrijdagavond, want dan heb je nog rust nodig van de werkweek. Begin zaterdagochtend met het kopen van alle benodigdheden. Maak wel een boodschappenlijstje, want je wilt niet halverwege weer terug moeten naar de doe-het-zelf zaak. Als je thuis bent kijk je nog even hoe je de klus precies aan gaat pakken en dan kan je beginnen. Het is vooral belangrijk dat je niet gestrest en gefrustreerd raakt. Zet een lekker muziekje op en neem voldoende pauzes. Als je gefrustreerd raakt, loop even naar buiten en ontspan even. Het heeft toch geen zin om agressief op een paar spijkers te gaan lopen slaan. Mocht je met iemand samen aan het klussen zijn dan is het belangrijk om goed met elkaar te communiceren. Bespreek rustig het plan van aanpak en zorg dat er geen misverstanden ontstaan, want dan gaat de klus fout en raken beiden gefrustreerd. Houdt gewoon lekker de stemming erin, zing mee met de muziek en dan komt het helemaal goed. Dan is klussen en verbouwen geen verplichting meer, maar gewoon een lekker dagje productief bezig zijn.

Als volwassene gaat klussen en verbouwen echt bij je leven horen of  je dat nu wilt of niet. Belangrijk is om te zorgen dat het niet je weekend verpest en je er het beste van maakt. Plan het verbouwen goed in, maak het gezellig en zorg er simpelweg voor dat je niet uit frustratie met hamers gaat gooien aan het einde van de dag.