Er bestaan verschillende soorten veiligheidskleding. Hoe weet je dan welk soort kleding allemaal aan te raden zijn voor jouw soort werk? Om daar meer duidelijkheid over te scheppen, hier een overzicht van verschillende soorten beschermende kleding.
Beschermende kleding
Het Arboportaal maakt onderscheid tussen deze beschermende kleding. Ten eerste is er kleding die beschermen tegen lange of korte tijd werken in de kou. Naast kou is regen ook een factor waar beschermende kleding voor beschikbaar moet zijn. In het geval dat je buiten werkt en te maken hebt met regen, uiteraard.
Werk je met vuur of vonken, dan moet er kleding aanwezig zijn die vlamdovend of vlamvertragend is. Dat is vaak een laspak bijvoorbeeld voor een lasser of een brandwerend pak voor de brandweerman.
Werk je met vloeistoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid? Dan moet er hele speciale kleding aanwezig zijn waar de vloeistof niet door kan dringen en die goed schoon te maken is. De kleding mag niet oplossen door de stof en mag ook niet poreus zijn zodat de gevaarlijke stof tot de huid door kan dringen. Vaak zijn dit grote pakken, zodat het risico wordt verkleind dat het via sokken, of de overgang van mouw naar handschoen alsnog op de huid kan komen.
Werk je in een stoffige ruimte of in een ruimte waar veel kleine deeltjes zwerven? Dan wordt wegwerpkleding aangeraden. Denk aan ene ruimte waar veel zaagsel vrijkomt, waar steen gezaagd wordt of waar verf wordt gespoten. Deze kleding kan na afloop gewoon weggegooid worden. Daardoor kunnen de stoffige deeltjes zich niet verspreiden over de werkplek.
Goede hoofdbescherming
In de bouwsector is het vaak noodzakelijk om goede hoofdbescherming te dragen, dit kan zowel voor vallende objecten zijn al voor bijvoorbeeld wegschietende houtsplinters of metaalsplinters. In het eerste geval wordt waarschijnlijk gebruik gemaakt van een helm, in het laatste geval zal dit een gezichtsbescherming unit zijn.
Werk je in een situatie waar je moet opvallen (langs de snelweg bijvoorbeeld)? Dan is signaalkleding heel belangrijk. Deze kan bestaan uit reflecterende hesjes, maar ook uit hele plakken met een felle kleur en reflecteren strepen of zelfs kleding met licht erop.
Weet je niet precies welke beschermende kleding geschikt is voor jouw werkzaamheden? Vraag het dan aan je werkgever, lees je contract er nog eens op na of lees de RI&E, daarin wordt per situatie aangeduid wat de gevaren zijn en waartegen dus beschermd zou moeten worden.