Systeemplafond

Lees in dit artikel over het plafond afwerken met plafondplaten. Snel en efficiënt is ieder plafond mooi te krijgen, en een verlaagd plafond heeft vele andere voordelen dan enkel mooi.

Licht en akoestiek

Natuurlijk is een systeemplafond mooi om te zien. Maar extra mooi is de mogelijkheid om de verlichting speels te maken. In de plafondplaten kunnen inbouwspotjes, en de kabels naar de spotjes zijn mooi weggewerkt achter het plafond. Het is mogelijk om prettig werklicht te creëren, maar ook met veel spotjes mooi sfeerlicht te maken. Prachtig is om een spotje, of spotjes, op een muur te laten schijnen waar een schilderij of wandkleed hangt. Als de spotjes ook nog te bedienen zijn via een dimmer, is op allerlei manieren mooi speels licht te verkrijgen. Het tweede sfeervolle is dat een verlaagd plafond wonderen kan doen met de akoestiek. Een ruimte waarin een vervelende galm zit, is gelijk een andere ruimte geworden als er een plafond inzit. De galm is in ieder geval weg. Door de combinatie van beter licht en de goede akoestiek, is het direct een geschiktere ruimte om te wonen en te werken.

Afwerken in een korte tijd

Al is een plafond nog zo gehavend, het is af te werken met plafondplaten. Zelfs als een plafond waterschade heeft gehad, dan is dat onzichtbaar te herstellen. Tegelijk zitten leidingen en kabels achter het verlaagde plafond waardoor het een mooi strak geheel is. Een systeemplafond werkt ook nog isolerend, geluiden van de bovenverdieping zijn minder hoorbaar en andersom. Het is prettig dat een verlaagd plafond snel te monteren is. Het hangt af van de grote van de ruimte, maar ga er maar vanuit dat een woonkamer van veertig vierkante meter binnen één dag van een plafond is te voorzien. De overlast van de verbouwing is dus kort, maar je krijgt er veel comfort voor terug.

Wees creatief

De mogelijkheden met een verlaagd plafond gaan veel verder. Mooi is een koof, bijvoorbeeld in een woning met een open keuken. Waar de keuken begint de koof en in de keuken het verlaagde plafond. Dan in dat plafond de inbouwspotjes, zo verkrijg je een sfeervolle woning. Geluiden uit de keuken zijn dan minder hinderlijk hoorbaar in de woonkamer, in feite heb je door deze simpele ingreep een beter huis. Met een beetje creativiteit is er met een verlaagd plafond veel sfeer te creëren.

Bron: Afbouwtotaal