Bomen in topconditie

Hoe zorg je voor bomen in topconditie

Een boom in de tuin is vaak een echte eyecatcher. Je plant het als klein jong boompje, maar binnen korte tijd groeit hij uit tot een volwaardige boom. Je ziet hem groeien en dat is goed. Uiteraard wil je wel dat de boom gezond en mooi vol blijft. Is jouw boom een fruitboom? Dan moet hij natuurlijk ook een mooie fruitopbrengst genereren. En dat doe je door je boom gezond te houden en goed te verzorgen. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Boomverzorging

Een goede boomverzorging is nodig om de boom in topconditie te houden. Onder boomverzorging vallen onder andere de snoeiwerkzaamheden, het bemesten en het overige onderhoud. Na het planten van de boom, kun je de boom voorzien van extra voedingsstoffen in de vorm van meststoffen. Hierdoor zal de boom net even een extra boost krijgen en kan hij zich sneller ontwikkelen. Vergeet bij het planten van de boom niet de boom vast te zetten, te verankeren. Hiermee voorkom je scheefgroei door wind of storm. Ook kun je de boom in zijn jonge jaren al wat bijsnoeien. Deze begeleidingssnoei zorgt ervoor dat de boom uiteindelijk uit zal groeien in de vorm die jij dat wenst.

Bomen snoeien voor een gezonde boom

Bomen snoeien is een erg belangrijk onderdeel van de boomverzorging. Met het snoeien van bomen wordt dood hout verwijderd en worden probleemtakken weggehaald. De kroon wordt weer luchtig gemaakt en dat zorgt voor een mooie volle aangroei van de boomkroon. Daarnaast worden tijdens een onderhoudssnoei plakoksels van de boom verwijderd. Dat is belangrijk om het splijten van de boom te voorkomen. Ook fruitbomen worden gesnoeid. Door deze bomen te snoeien, zorg je voor een betere opbrengst van de vruchten van de boom. Een verkeerde snoei kan leiden tot scheefgroei of kan schade aan de bomen en takken veroorzaken. Dat wil je uiteraard voorkomen. Het is dus belangrijk om het snoeien op de juiste wijze en met het juiste materiaal te realiseren.

Zelf doen of een boomverzorger inschakelen?

Uiteraard kun je ervoor kiezen om zelf je bomen te verzorgen. Je dient dan wel te beschikken over de juiste materialen en indien de boom erg groot is, zul je ook de veiligheid in de gaten moeten houden. In sommige gevallen is het dan ook aan te raden een boomverzorger in te schakelen. Deze weet precies wat goed is voor jouw boom en controleert tijdens de verzorging ook op eventuele boomziektes en boomplagen. Indien mogelijk zal hij deze bestrijden of je adviseren over hoe je het beste met deze boomziekte of -plaag om kunt gaan. Jouw boom kan er dan weer even tegenaan!