De klussen van een hovenier

Een hovenier is een erg belangrijke persoon in uw dagelijkse leven. Hij realiseert uw nieuwe tuin, houdt deze goed bij of zorgt voor sterke adviezen. Voor elk van deze drie klussen is het zeer eenvoudig om een offerte aan te vragen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk op Komparus.nl, die u tevens voorziet van wat achtergrondinformatie rondom deze tuinmannen. In onderstaand artikel leest u meer informatie over de drie taken van een hovenier.

Tuinontwerp

Natuurlijk is het mogelijk dat u zelf uw tuin wilt realiseren en daarvoor tal van ideeën in uw hoofd heeft. Maar vaak is het dan lastig om al deze ideeën, of een deel daarvan, daadwerkelijk in een totaalplaatje neer te zetten. Een tuinman kan u hier goed bij helpen, door samen met u een tuinontwerp te maken. Dit proces verloopt doorgaans in drie stappen.

Om mee te beginnen, komt de professional bij u langs om uw tuin en de omgeving te bekijken. Hij of zij gaat dan met u aan tafel om de mogelijkheden en uw ideeën te bespreken, zodat jullie uiteindelijk tot een goed idee komen. De hovenier probeert zich hierbij zoveel mogelijk in uw eigen situatie te plaatsen, zodat uw gerealiseerde tuin zo perfect mogelijk in kaart wordt gebracht.

Daarna gaat de tuinman aan de slag met het bedachte ontwerp. Dit kan een tijdje duren, maar dit hangt logischerwijze af van de grootte van de tuin, het aantal bloemen en planten en de eventuele extra’s. Dit valt dan ook samen met de totaalprijs.

Ten slotte neemt hij of zij contact met u op om het uiteindelijke idee met u te bespreken. U geeft hierbij aan wat u goed vindt en of er minpunten zijn, zodat de professional daarmee verder aan de slag gaat. Doorgaans vraagt een tuinman een bedrag tussen de €250 en €500 euro voor het ontwerp.

Tuin aanleggen

Na het ontwerpen van uw tuin, begint de hovenier met het daadwerkelijk aanleggen ervan. U heeft hierbij zelf nog wat inbreng wat betreft het gras (indien van toepassing), bestrating, beplanting en eventueel hekwerk. Dit is uiteraard de grootste klus van alle drie, wat ervoor zorgt dat dit ook de meest prijzige is. Vaak wordt hiervoor een bedrag tussen de €50 en €100 per m2 gevraagd. Voor dit bedrag betaald u de materialen en de daadwerkelijke vaardigheden van de professional.

Tuinonderhoud

Tot slot is het mogelijk om een hovenier in te schakelen simpelweg voor uw tuinonderhoud. Hierbij moet u rekenen op een bedrag tussen de €30 en €50 euro per uur, maar dit bedrag kan hoger of lager worden afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de klus. Dit bepaalt u samen met de hovenier tijdens een kennismakingsgesprek.