Verbouwen: zo voorkom je dat je jezelf uitput

De verbouwing van een huis wordt vaak heel positief benaderd. Het is hoog tijd voor iets nieuws en vaak na lang sparen is het éindelijk mogelijk om de verbouwing voort te zetten. Tegelijkertijd ontstaat er ook stress. Zeker wanneer je de verbouwing (deels) zelf uitvoert. Er ontstaat vaak een langere periode van onzekerheid. Zal alles wel goed gaan? Waar moet ik slapen tijdens de verbouwing? Wat als de kosten hoger zullen zijn dan berekend? Al snel zit je met de handen in het haar en put je jezelf zowel mentaal als fysiek volkomen uit. 

Zoveel stress is natuurlijk voor niemand goed. En zeker niet als je ook nog eens zwaar fysiek werk moet doen. Daarom is het belangrijk om deze stress wat te verlichten. Maar hoe doe je dat? Is een keertje food open near me opzoeken voldoende om je batterijtje weer op te laden? Of is daar meer voor nodig? Wij zetten enkele nuttige tips voor je op een rijtje. 

Zorg voor een goede voorbereiding 

Dit lijkt misschien een open deur, maar een goede voorbereiding wordt nog al te vaak vergeten. Zelfs bij een kleine verbouwing is dit echter noodzakelijk. Bedenk daarom vooraf goed welke materialen er in huis moeten worden gehaald, of je extra mankracht in moet schakelen en welke klusjes als eerst gedaan moeten worden. 

Denk ook alvast over praktische zaken na. Bij een slaapkamerverbouwing is het immers wel prettig om te weten waar je als alternatief kunt slapen. Ook een keukenverbouwing is niet gemakkelijk. Het is in dit geval verstandig om een camping-gasstel aan te schaffen. Wat eten we vandaag makkelijk te koken is dan eenvoudig te beantwoorden. Bovendien is het ook nog eens erg behaaglijk. 


Door je op werkelijk alles voor te bereiden voorkom je een hoop stress tijdens de daadwerkelijke verbouwing.  

Plan voldoende rustmomenten in 

Ben je van plan om veel zelf te doen tijdens de verbouwing? Dan levert dit vaak extra veel stress op. Zeker wanneer je dit ook nog eens naast je alledaagse werkzaamheden moet doen. Daarom is het belangrijk om jezelf ook eens af en toe rust te gunnen. Ga niet door totdat je jezelf helemaal uitput, maar kies er eens voor om een dagje niet te klussen en je rust te pakken. Lekker eten bestellen, bankhangen of een dagje uit gaan. Het zijn allemaal manieren om jouw batterijtje weer volledig op te laden en de volgende dag weer met goede moed te beginnen. 

Houd je boekhouding bij 

Een verbouwing is geen kleine investering. Vaak wordt hier lang voor gespaard. Daarom is het wel belangrijk om je boekhouding goed bij te houden. Zelfs de kleine dingen, denk maar eens aan de aanschaf van schroeven, lampen of spijkers, kunnen uiteindelijk nog aardig in de papieren lopen. Door alle bonnen netjes te bewaren weet jij precies wat er uitgegeven wordt. Zo kun je op de rem trappen indien dat nodig is en bespaar je jezelf een hoop financiële stress achteraf. 

Zorg er tevens voor dat je niet alleen alle bonnen bewaard om inzicht te houden in je financiën, maar ook om de garantieperiode te waarborgen. Op veel producten zit garantie en het zou toch zonde zijn als je hier op een later termijn geen gebruik van kan maken omdat het bonnetje zoek is. Bewaren dus!