De afgelopen maanden is de olieprijs flink gedaald, waar een vat olie een jaar geleden nog meer dan 100 euro kostte, is dat op 13 januari 2015 niet eens de helft. Zorgt de lagere olieprijs ook voor minder groene initiatieven? Je zou het misschien denken, maar niets is minder waar. Autofabrikanten zullen blijven inzetten op elektrische auto’s, net zo goed als huishoudens zullen kiezen voor zonnepanelen. We gaan het in de komende alinea’s hebben over zonnepanelen, om precies te zijn over de hoeveelheid zonnepanelen die nodig zijn.
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van de ambities. Je kunt het voldoende vinden om de helft van de benodigde stroom met zonnepanelen op te wekken. Sommige mensen willen het hele huishouden op groene stroom laten functioneren, waar de fanatiekeling zelfs wil overhouden, dus energieproducent wil worden. Nu zijn deze ambities leuk en aardig, maar het moet ook wel kunnen, want niet ieder dak biedt voldoende ruimte of is gebouwd om het gewicht van 15 tot 20 zonnepanelen te dragen.
Hoeveelheid zonnepanelen berekenen
We beginnen bij het begin. De eerste vraag die moet worden gesteld is: hoeveel stroom verbruik ik momenteel op jaarbasis? Het antwoord kan worden gevonden op de laatste energienota, daarop staat het uitgedrukt in kilowattuur, afgekort kWh. Het vermogen c.q. de productiecapaciteit van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Vandaag de dag produceert een doorsnee zonnepaneel 250 wattpiek. 100 wattpiek staat in Nederland gelijk aan 85 kilowattuur, het weer is namelijk nooit ideaal. Het productievermogen per vierkante meter is ongeveer 150 wattpiek.
Voorbeeld
Je besluit ergens in het voorjaar dat je alle nodige stroom voortaan met zonnepanelen wilt opwekken. Je kijkt op de energierekening en merkt op dat daarvoor 3.000 kilowattuur nodig is, ofwel 3.530 wattpiek ((3.000 / 85) x 100). Dat komt neer op iets meer dan 23,5 vierkante meter aan zonnepanelen of anders gezegd 15 zonnepanelen met een vermogen van 250 wattpiek. Normaal gesproken heeft een zonnepaneel een afmeting van 165 x 100 centimeter. Of jouw dak geschikt is voor 15 zonnepanelen zul je moeten laten onderzoeken door een erkende installateur.
Wil je meer weten over zonnepanelen, bijvoorbeeld wat ze kosten of welke regels er gelden, dan kan een bezoek worden gebracht aan http://www.huisjeopknappen.nl.